Skip to content Skip to footer

Érted, értünk, a Földért

"Én úgysem tehetek semmit" hangzik el gyakran a kijelentés a környezetvédelem kapcsán. A négy hétig tartó szemléletformáló kihívásunkkal és az azt követő családi nappal a célunk, hogy bebizonyítsuk: ez nem igaz! Igenis minden ember erőfeszítése számít!

választható kihívások

Az online kihívással a célunk az, hogy olyan feladatokat adjunk, amelyek apró és egyszerű lépések. Megmutatjuk azt is, hogy ezek hogyan befolyásolják a Föld egészségét, és a feladatok teljesítéséhez adunk útmutatót is!

A kihívásban részt vevők kiválaszthatják a hozzájuk legközelebb álló témát, annak érdekében hogy a lehető legmotiváltabbak legyenek a 4 hetes kihívás során.

Hét téma közül választhatnak a résztvevők!

bio ételünk - bio életünk

Ezen kihívás alkalmával meginvitálunk arra, hogy 4 héten keresztül az ételed és az életed is legyen egy kicsit bio. Nem kell aggódni, kis lépésekben fogunk haladni!

Energia

Ebben a kihívásban arra invitálunk Téged, hogy megismerd az energiaforrásokat, otthon felkutasd azokat az eszközöket, melyek energiát fogyasztanak és megnézzük, mit tehetünk globálisan és mit tehetünk egyénileg azért, hogy csökkentsük a Földre gyakorolt káros hatásait az energia-előállításnak.

Vegán életmód

Egyre több természetes élőhelyet áldozunk be az állattenyésztés érdekében: ma már ott tartunk, hogy a Föld szárazföldi területeinek 26%-át szarvasmarhák legeltetésére, vagy takarmánytermesztésre használják.

Ezen kihívás keretében megnézzük, hogy nem is olyan nehéz csökkenteni az állati eredetű termékeket a mindennapi étkezésünkben.

Gardrób

Az ún. “fast fashion” alacsony áron történő stílusos ruházkodást jelent. Célja a trendeknek megfelelő, folyamatos új kollekciók bevezetése, amelyek gyorsan kerülnek a tervezőktől az üzletek polcaira. A „fast fashion” darabok rendszerint rossz minőségűek, gyártásuk hatalmas környezeti teherrel, és a fejlődő országok textilipari munkásainak kihasználásával jár.

öko-MOZGÁS

A programunk alapvetése az, hogy mindazon emberi cselekvések, melyekkel károsítjuk a saját egészségünket, azokkal károsítjuk a környezetünk egészségét is.

De mégis mi köze van a mozgásnak a klímavédelemhez. Nos, erre keressük a választ ebben a kihívásban.

közlekedj okosan!

A közlekedés élen jár környezetünk szennyezésében, nem beszélve arról, hogy az ipar jelentős része közlekedési célú termékek előállításával foglalkozik. A helyváltoztatási igény soha nem látott méreteket öltött, melyre a környezetbarát közlekedési módok előnyben részesítése lehet a jól működő társadalmak válasza.

kemikália

Ég a Föld tüdeje, emelkedik az átlaghőmérséklet, a folyóink, vizeink apadnak, egyre szennyezettebbek, a szervezetünk pedig már nem tud hova bújni a rengeteg kemikália, adalékanyag, tartósító- és vegyszer elől.

családi nap

A kihívást egy interaktív családi nappal zárjuk június elsején!

Az eseményre várjuk azokat, akik részt vettek a kihívásban, ugyanis ekkor kerül majd sor nyeremények átadására, és a kihívásban résztvevők be is számolhatnak az élményeikről. Nagy szeretettel várjuk azokat is, akik a kihívásról lemaradtak, viszont a környezetvédelemre nyitottak, és szívesen bővetnék tudásukat ezzel kapcsolatban.

Ajándékok

Támogatóinknak, szponzorainknak köszönhetően kategóriánként ajándékokat sorsolunk ki azok között, akik játszottak velünk! A nyeremények átadására a záró rendezvényen kerül majd sor 2024.06.01-én a Szent-Györgyi Albert Agórában, Szegeden. 

Nyereménytámogatók: Szent-Györgyi Albert Rotary Club, Szeged, CE Glass Industries, Zsombó Frucht Szövetkezet, Dél-Plast Zrt., My Farm-Harta, Markó László, Rotary Club Szeged Dóm, Tulipgarden Mórahalom, Jenei Épületgépészet Kft.