Skip to content Skip to footer

Közlekedj okosan!

A közlekedés élen jár környezetünk szennyezésében, nem beszélve arról, hogy az ipar jelentős része közlekedési célú termékek előállításával foglalkozik. A helyváltoztatási igény soha nem látott méreteket öltött, melyre a környezetbarát közlekedési módok előnyben részesítése lehet a jól működő társadalmak válasza.

1. hét: "Nélkülözhetetlen" tárgyak

A forgalom nemcsak a munkába, iskolába igyekvőkről szól, hanem rengeteg áruszállító autó is a forgalom részét képezi. Ezek egyrészt azok a járművek, amik az életünkhöz nélkülözhetetlen élelmiszereket, gyógyszereket szállítanak, de szép számmal láthatunk kisebb futárszolgálatos autókat is, melyek rakterében sokszor lapulnak kevésbé nélkülözhetetlen dolgok is.

Karbon lábnyom

Olvassunk utána, hogy mi is az a karbon lábnyom és csatolok egy kalkulátort is. Számold ki a karbon lábnyomod!

A feladat teljesítése

A kihívás első hetében arra kérünk, hogy a kihívás időtartama alatt, tehát 4 hétig ne vásároljatok a háztartásban semmilyen olyan dolgot, ami nem nem nélkülözhetetlen. Emellett vedd számba naponta, hogy a múlt héten hova és milyen közlekedési eszközzel mentél. Próbáld kiszámolni, hogy az egyes közlekedési eszközökkel hány kilométert tettél meg körülbelül. Az előbb kiszámolt karbon lábnyomodat is oszd meg velünk.

2. hét: Utazz kevesebbet autóval

A második héten csökkentsük a lábnyomodat, és próbáljuk kiküszöbölni az autós közlekedést. Tudod, autóval történő közlekedésnek számít az is, ha a szüleid elvisznek a suliba, elmennek érted, elvisznek edzésre, külön órára vagy hétvégén versenyre. Ezen a héten válassz ki 2 olyan napot, amikor egyáltalán nem ülsz autóba. Ha még nem közlekedtél egyedül, semmi gond, vedd rá a szüleidet, hogy menjetek együtt továbbra is, csak ne autóval. Menjetek bringával, gyalog, tömegközlekedéssel.

Plusz pontot kapsz, ha a veled egy háztartásban élők közül is rávettél valakit, hogy menjen autó nélkül munkába.

A közlekedés és a környezet kapcsolata

A héten ásd bele magad a közlekedés és a környezetszennyezés kapcsolatába. Néhány cikkel segítünk elindulni, de keress, kutass az interneten, olvass más forrásokat is. A kihívás teljesítéseként néhány mondatban még foglald össze az olvasottakat. Milyen előnyökkel járhat az alternatív közlekedési lehetőségek alkalmazása, miért központ kérdés a közlekedés környezetkímélőbbé tétele, mik azok az autómentes napok?

A feladat teljesítése

A kihívás autó-mentes részét úgy tudod igazolni, hogy fényképet készítesz magadról, ahogy nem autóval közlekedsz 2 napon át. Számítsd ki, hogy ezáltal mennyit változott a karbonlábnyomod. A cikkekből megtudott információkat pedig írásban foglald össze! Ha van kedved, plusz pontért nézz utána, hogy melyik az a 3 piacon lévő elektromos autó, aminek a legkisebb az elektromos áram fogyasztása és szedd össze, hogy a városodban hol lehet az elektromos autókat tölteni.

3. hét: Gyalogos közlekedés

A harmadik héten erősítsünk rá a gyalogos közlekedésre. Az a feladat, hogy a héten összesen lépj 50.000 lépést. Ha nincs okosórád, ami méri a lépéseket, ne aggódj, ha a telefonod nálad van, az is méri. Keresd meg rajta a funkciót, és hajrá! Fénykép formájában kérünk igazolást az "elfogyasztott" lépésekről a héten. Ha nem sikerült az 50.000 lépés, ne csüggedj, töltsd fel ez esetben is. Hova is lehet ennyit sétálni? Keressetek közösségi programokat, vagy látogassatok el Szegeden a Rotary tanösvényhez, menjetek rajta végig. Plusz pont jár a feladat teljesítéséért, ha másokat is viszel magaddal. Minden plusz fő plusz pontot jelent.

Lábbusz

Tudtátok, hogy létezik olyan közlekedési eszköz, aminek az a neve, hogy walking bus, vagyis sétáló busz? Ez azt jelenti, amire gondolsz? Meghatározott időpontban egy megállóban várakoznak a “felszállni” kívánók, és ezután együtt sétálnak tovább. Olaszországban így kísérik az iskolába a gyerekeket önkéntes szülők és nagyszülők, jelentősen csökkentve ezzel az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A feladat teljesítése

Küldj képernyőfotót a megtett lépéseid számáról, és ha valamilyen szép helyszínen, vagy az egyik Rotary sétányon tetted meg a lépéseidet, akkor arról is szívesen fogadunk fotót!

4. hét: Légy forgalomszámláló!

Az utolsó héten arra kérlek, hogy légy forgalomszámláló. Válassz ki egy forgalmas helyet a városban, ahol le tudsz ülni, de közelről látod az autókat. Mi is lehet ez? Mondjuk egy forgalmas helyen lévő buszmegálló. Én a Csongrádi sugárutat választanám, mert ott aztán igazán nagy a forgalom. Ülj le 30 percre és vegyél kezedbe egy papírt vagy telefont és kezdd el számolni, hogy hány autó ment el előtted ebben a 30 percben és írd fel, hogy ebből hány autóban ült csak egy ember.

Car sharing

Ha csak egy ember ül egy autóban, az hatalmas környezeti terhelést jelent. Erre jöttek létre az úgynevezett carsharing szolgáltatások, tehát amikor idegenek megosztják egymással az autókat. Biztosan hallottál már a telekocsiról vagy az Uber-ről. Olvass utána ezeknek a szolgáltatásoknak és néhány mondatban vázold fel a kihívás teljesítéseképpen, hogy miért hasznosak ezek a szolgáltatások, hogy a városodban vannak-e ilyenek, és ha nincsenek, akkor meg lehet-e ezt oldani nálatok az osztálytársakkal vagy edzős társakkal például, hogy egyik alkalommal a Te anyukád vagy apukád visz el Titeket, a másik alkalommal pedig a társad anyukája vagy apukája. Ha sikerült összeszervezni egy ilyet, kérünk egy csapatfotót plusz pontért!

A feladat teljesítése

Várjuk a forgalomszámlálás során született eredményeket, és az írásos beszámolódat a car sharinggel kapcsolatban!