Skip to content Skip to footer

bio ételünk -bio életünk

Ezen kihívás alkalmával meginvitálunk arra, hogy 4 héten keresztül az ételed és az életed is legyen egy kicsit bio. Nem kell aggódni, kis lépésekben fogunk haladni!

Mit jelent az, hogy bio?

Olyan sokszor halljuk, de mit is jelent az, hogy valami bio?

A „bio” szó a görög nyelvből ered: a biosz (magyarul: élet) szónak a rövidítése. Így tehát a bio jelentése nem más, mint „élettel kapcsolatos”, „élethez tartozó”, „élettel teli”.

Milyen érdekes, leginkább élelmiszerekkel kapcsolatban halljuk, hogy bio, mégis a szó eredetéből úgy tűnik, hogy nem lehet különválasztani itt sem az ételt az élettől.

1. hét: Ültess saját palántát!

Európában „bio” minősítést kizárólag olyan termékek kaphatnak, amelyek

- alapanyagainak termesztésekor nem használtak mesterséges anyagokat,

- előállításához csak természetes tápot használtak az állat etetése során (élelmiszerek esetében),

- előállítása során környezetkímélő anyagokat használtak, illetve

- az előállítás során minden fázisban elkerülték a génmódosítást.

A bio termék nem más, mint egy: kizárólag környezetbarát technológiával előállított, természetes, vegyszermentes és a szervezetre nézve egészséges termék, mely ökológiailag ellenőrzött gazdálkodásból származik.

Mi is lehetne ellenőrzöttebb, vegyszermentesebb és környezetbarát technológiával előállítottabb, mint a saját termelésünk?

Hogyan vágj bele?

Keress egy ültetésre alkalmas helyet:

- kertes házatok udvarába
- nagyobb virágcserépbe
- közösségi kertekbe (pl. Szegeden a Makkosházi Közösségi Kert)

A siker 3 titka:
1. jó minőségű vetőmag
2. jó minőségű palántaföld
3. megfelelő nedvesség, hőmérséklet, és fény biztosítása

feladat teljesítése

Fotózd le az elültetett palántádat, és írd le a palántanevelés során szerzett tapasztalataidat!

2. hét: Nézz utána a bio termékeknek!

Ezen a héten tüzetesebben utánajárunk, hogy miért is szolgálja az egészségünket és a Föld egészségét a bio élelmiszerek fogyasztása.

Alább csatolunk egy linket, ahol sok hasznos infót tanulhatsz a bio élelmiszerekről, azok előnyeiről. Máshol is nézz utána, szörfözz, kutakodj a neten, mi csak segítünk elindulni. Ne feledd, nem csak Te tanulsz tőlünk, hanem mi is tanulunk Tőled. Talán találsz még olyan infókat, amikkel mi nem is találkoztunk.

A kihívás teljesítéseképpen szedj össze jó néhány előnyt és írd le őket!

Az online olvasgatás mellett látogass el bioboltokba is, és ott is kérdezősködj bátran! Írj össze néhány számodra szimpatikus terméket!

Ezen a héten is gondozd a palántáidat!

Ne feledkezz meg palántáid gondozásáról ezen a héten sem, hiszen a növények folyamatos törődést igényelnek. Készíts róla fotót, és ezt is küldd el nekünk az e heti feladat teljesítése mellett.

3. hét: Vásárolj bio élelmiszert és építs rovar hotelt!

Az eheti feladatok három részből állnak: neveld továbbra is a palántáidat, vásárolj bio élelmiszereket és készíts belőlük valami finomat, valamint építs rovar hotelt!

Áruházakban is tudsz bio élelmiszert vásárolni, de rendelni is tudsz az internetről. Nézz utána a lehetőségeknek, és vásároljatok valamit! Mutasd meg nekünk, mit vettél, és azt is, milyen ételt készült belőle!

A bio zöldségek és gyümölcsök termesztésénél nem használnak növényvédő szereket. Ez pedig nemcsak a mi egészségünkre nézve fontos, hanem azért is, mert nagy mértékben veszélyeztetik a méheket is. Miért olyan fontosak a méhek? Nos, azért, mert ők végzik a beporzást. Hiába van virág a fán, ha nem porozzák be őket, akkor nem lesz belőle termés.

Rovar hotel

Készítsünk a héten rovarhotelt. Fotózd be a kihívás teljesítése érdekében az elkészült művedet, majd helyezd el olyan területen, ahol nyugodtan költözhetnek bele a kis rovarok. Ha lakásban élsz, vidd el nagyszülőkhöz, barátokhoz vagy egy közeli parkba, közösségi kertbe.

Ajánljuk figyelmedbe a hódmezővásárhelyi Rotary Club által megálmodott és létrehozott Rotary sétányt, ahol hatalmas méretű rovarhoteleket is találhatsz. Látogassatok el a családdal nyáron, hihetetlenül szép növények vannak és rengeteg lepke-faj.

4. hét: Komposztálj!

Mostanra már biztosan hatalmasra nőtt a palántád, szeretnénk ezen a héten is fotót látni róla!

Az utolsó héten a komposztálást szeretnénk veled megismertetni. A komposztálás a természet megoldása a keletkező szerves hulladék újrahasznosítására, a tápanyagok körforgására. Ez a folyamat teszi lehetővé, hogy oxigén jelenlétében a természetben évről évre keletkező, majd elhaló hatalmas mennyiségű növényi szerves anyag lebomlik.

Ezt a folyamatot kihasználva csökkenthetjük a háztartásunkban keletkező szemét mennyiségét, a legjobb dolog, amit tehetünk a konyhai és kerti szerves hulladékkal, valamint a saját kiskertünknek is jót teszünk, növényeink szuper tápanyagot kapnak és nem lesz szükség műtrágyákra a kiskert neveléséhez.

Komposztálj

Ezen a héten kezdd el otthon komposztálni a háztartási szerves hulladékot úgy, ahogy a cikkben olvashattad. Nem igényel nagy előkészületet, lehet vásárolni háztartási beltéri komposztálókat is, de kezdésnek egy nagyobb vödör is megteszi, aminek van fedele, vagy egy tejfölös vödör is. Kezdd el gyűjteni benne a komposztálandó konyhai hulladékot. Amikor megtelt az edény, alakíts ki a kertben egy komposztáló helyet, amibe lehet gyűjteni a levágott füvet, ágakat és lehulló leveleket is. A komposztot néha öntözni is kell, de járj utána ennek is, szintén sok hasznos tippet találsz a cikkben. A feladatba bevonhatod a kerttel rendelkező nagyszülőket, kertes házban élő barátaidat, de ha egyikre sincs lehetőséged, léteznek már közösségi komposztálók is. Keresd meg a lakóhelyedhez legközelebbit.