Skip to content Skip to footer

Gardróbunk

Az ún. “fast fashion” alacsony áron történő stílusos ruházkodást jelent. Célja a trendeknek megfelelő, folyamatos új kollekciók bevezetése, amelyek gyorsan kerülnek a tervezőktől az üzletek polcaira. A „fast fashion” darabok rendszerint rossz minőségűek, gyártásuk hatalmas környezeti teherrel, és a fejlődő országok textilipari munkásainak kihasználásával jár.

20 %

A divatipar felelős az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának 20%-ért.

80 %

Az előállított ruhák 80%-a minden évben a szemétlerakóban végzi.

35 %

A szintetikus anyagok mosása a környezetbe juttatott elsődleges mikroműanyagok 35%-át teszi ki. Egyetlen mosásnyi poliészter ruha 700 000 mikroműanyag szálat szabadíthat fel, amelyek bekerülhetnek az élelmiszerláncba.

1. hét: Kapszulagardrób

Kezdd el kialakítani a saját kapszulagardróbodat a fenti elvek mentén. Ne feledd, azok a darabok vannak előnyben, melyek több mindennel kombinálhatóak. A kapszulagardrób manapság olyan ruhakollekciót jelöl, mely könnyen párosítható elemekből áll, hogy a lehető legkevesebb ruhadarabból a legtöbb kombinációs lehetőséget lehessen kihozni és ne kelljen túl sok ruhadarabot vásárolni. Az alapdarabokat összeillő színekben válogatják össze.

A feladat teljesítése

Szelektáld a ruháidat! A kihívás eheti igazolásaként kérünk egy képet a káoszról, amivel a válogatás közben találkozol, és a végeredményről, ahogyan sorakoznak a szekrényben azok a darabok, amik átmentek a rostán és jól kombinálható alapdarabok lehetnek.

2. hét: Új életet a ruháknak!

A második héten arra kérlek, hogy azokat a darabokat, amiket kiszelektáltál, engedd szabadon, feleslegesen foglalja a helyet és másnak még érték lehet. Tudom, sablonos, de ha ügyes vagy, még pénzt is kereshetsz vele.

Add el a nem használt ruháid!

Több helyen is értékesítheted őket!

Turkáló: Léteznek már olyan boltok, ahol beveszik a ruháidat és Te kedvedre válogathatsz mások ruhái között bizonyos szabályok szerint. Váltsd be a ruháidat, de már a kapszulagardrób összeállítása során megtanult szempontok szerint. Ilyen remek hely Szegeden például a Recycool ruhaüzlet.

Online: Értékesítheted a Facebook Marketplace-en, a Vinteden, de ha szeretnéd kipróbálni a charity szemléletet, akkor adományozd el, add le ruhakonténerbe vagy jótékonysági szervezethez. Sőt, akár a barátaiddal is szervezhettek egy jó hangulatú mini csere-berét is egymás között.

A feladat teljesítése

A heti kihívás igazolására azt kérjük tőled, hogy készíts képet a recycool ruhaüzlet látogatása közben, a ruhagyűjtő konténernél vagy, ahogyan leadod a ruháidat, esetleg a Facebook Marketplace, Vinted vagy egyéb értékesítő hirdetésedről, vagy a barátaiddal tartott ruhacseréről.

3. hét: Gondok a fast fashionnel

Ezen a héten egy kis elméletre invitálunk. Nézz utána, hogy mi a gond a fast fashionnel, miért káros a környezetünkre, mi a helyzet azokkal, akik a ruhákat készítik, őket milyen káros hatások érik.

Made in...

A kihívás második része pedig az, hogy menj el a Zara-ba, H&M-be, Reserved-be. Mindegyik boltban vegyél le 5-5 terméket a polcról és nézd meg, hogy készítették. Csatolj egy világtérképet a kihívás teljesítéseként és jelöld be rajta, hogy a 15 termék honnan érkezett. Jelöld be rajta a saját városodat is és gondold végig, hogy mekkora utat és milyen közlekedési eszközökön tett meg a termék.

A feladat teljesítése

A kihívás teljesítéseként írd le saját szavaiddal a fast fashion környezetkárosító szerepét, illetve csatold a világtérképet az imént leírt módon.

4. hét: Csomagolás-mentesség

A kihívás záró hetében arra hívnám fel a figyelmedet, hogy a ruhadarabok előállításán túl mekkora terhet jelent a klímára a termékek csomagolása, amiben érkeztek. A boltban való vásárlás is rendkívül csomagolóanyag-igényes, hiszen az egyes tételek külön nejlon fóliában érkeznek, de ott egy-egy tételből mondjuk 50-100 db van egy kartonban. Ezzel szemben, ha online vásárolsz, mindez még vásárlásonként is külön kartonba kerül, és általában még valamilyen töltőcsomagolást is használnak, hogy ne sérüljön a termék a dobozban. Ez mind a szemétbe kerül, jobb esetben a szelektívbe, de az is szemét. Azt is válogatni kell és az újra felhasználhatóvá tételnek is van környezeti terhelése. Ezt ismerték fel a csomagolásmentes boltok is, és nem csak ruhákra, de egyéb termékekre is kiterjesztették.

A feladat teljesítése

Az eheti kihívás teljesítéseként készíts képet egy csomagolásmentes boltban (például a szegedi Csipetkében). Ha nem vásárolsz, csak nézz szét, ismerkedj a kínálattal, beszélgess az eladókkal, de azért vigyél magaddal néhány üres befőttes üveget, mert szerintem nem fogsz üres kézzel távozni. Plusz pont jár a kihívásban, ha viszel magaddal olyan befőttes üveget, tárolót, amire neked már nincs szükséged. A Csipetkében ugyanis átveszik és az olyan vásárlók kapják, akik elfelejtettek magukkal vinni.​