Skip to content Skip to footer

Gift of Life

A Gift Of Life program magyarországi műtétjei és betegellátása a környező országokból – jellemzően Romániából, Szerbiából és Ukrajnából  – érkezett kisgyereknek ajándékoz új életet.

A Gift of Life magyar vonatkozású első szakasza

1991 és 1994 között a Rotary International támogatásával a Rotary Club New Jersey és a Rotary Club Budapest 40 rendkívül súlyos magyar szívbeteg gyermek műtétjét segítette az USA-ban.

A program összköltsége kb. 2,8 millió dollár volt, amelyet az amerikai klub gyűjtött össze. A magyarországi kivizsgálás, a műtétre alkalmas betegek kiválasztása a betegek és a kísérő szülők utazási költségeinek előteremtése és az egyéb adminisztratív teendők az RC Budapest feladata volt.

A program keretén belül 25 magyar kardiológus, szívsebész és altatóorvos 3 hónapos továbbképzésen vett részt New Yorkban, a Schneider Hospitalban.

Az első Gift of Life projektet létrehozó amerikai rotaristák, a magyar származású, Amerikában élő üzletember, Karsai Gábor és az alapító Robbie Donno a kezdetektől meghatározó vezetői voltak a Gift of Life program magyarországi projektjének.

A program folytatása

A rotarista Dr. Fekete Farkas Pál gyermekkardiológus fáradhatatlan munkájának köszönhetően 2010. tavaszán Karsai Gáborral,  Kercsmár Andrással, és a D-1911 Magyarország támogatásával indult útjára a Gift of Life („Ajándékozz életet”) második szakasza.

Ez a már Magyarországon zajló program I. üteme volt és Pálfi Boróka szívműtétjével indult el, az RC Budapest Sasad és Kercsmár András szervezésében, majd további 9 kisgyereknek ajándékozott új életet. Pálfi Borókát a műtét után meglátogatta John Kenny Rotary akkori világelnöke is.

A 2012–2013-as projektévben még további 3 sikeres műtétre került sor. Ezt elsősorban néhány magyar Rotary klub áldozatkészsége, rotaristák és más magánszemélyek nagylelkűsége tette lehetővé.

A  II. ütem 2014-ben kezdődött és 2015-ben fejeződött be. A tervezett 16 életmentő műtéttel szemben 24 műtéti beavatkozásra került sor. A szervezés feladatát két Rotary klub, az RC Budapest-Tabán és az RC Budapest-City vállalta, de a lebonyolításba 2015. tavaszán az RC Szeged Szent-Györgyi Albert is aktívan bekapcsolódott. A sikeres beavatkozásokon túl a projekt többek között az orvos-továbbképzés és a szűrővizsgálatok kiterjesztésének támogatását is elvégezte.

A III. ütem kezdete 2016.  A program végrehajtását a D-1911 Magyarország  – nemzetközi támogatással, valamint a hazai klubok segítségével és az RC Szeged Szent-Györgyi Albert koordinálásával – újabb 20 gyermek életmentő műtétjének megvalósításával tervezi.

A program célja

Ma Magyarországon nemzetközi szintű és igen magas színvonalú a gyermek kardiológia.

A magyarországi Gift of Life program célja a szakképzett magyarországi orvosok magas szintű tudásának és fejlett infrastrukturális hátterének rendelkezésre bocsátása a környező országokban élő, szívműtétre váró beteg gyermekek számára.

A több mint egy évtizede működő Gyermekszív-központ minden olyan beavatkozás elvégzésére képes, amire Európa nagy gyermekszív-centrumai vállalkoznak, és az eredmények is európai színvonalúak. Így Magyarország egyfajta regionális is központnak tekinthető.

Ezek a műtétek Magyarországon minden gyermek számára megadatnak – gyakorlatilag várólista nélkül – a társadalombiztosítás rendszerén keresztül. Sajnos nem mondható ez el több környező ország esetében, ahol sok esetben nem oldható meg a veleszületett szívrendellenességek ingyenes orvosi és műtéti ellátása, hiányzik az infrastrukturális háttér és a megfelelő humán erőforrás is.

A Gift Of Life program magyarországi műtétjei és betegellátása a környező országokból – jellemzően Romániából, Szerbiából és Ukrajnából  – érkezett kisgyereknek ajándékoz új életet. A programban részt vett gyerekek a műtétet követően gyorsan hazatérhetnek és az időszaki kontrollvizsgálatokon kívül általában nem igényelnek további orvosi felügyeletet.

Papp Arnold Dávid története

A sikeres szívkatéteres beavatkozást követő második napon, 2012. szeptember 27-én elhagyhatta a kórházat a 4 éves Papp Arnold Dávid. A szívbetegséggel született szatmárnémeti kisfiú műtétjének számláját a Rotary Club Budapest-Tabán állta. Arnold a 11. határon túli kisgyerek, aki a magyar Rotary Gift of Life – Ajándékozz életet programja keretében esett át magyarországi szívműtéten az elmúlt két évben.

Kertész Tamás története

Kertész Tamás alig múlt 7 éves és már két jelentősebb szívműtéten volt túl mikor megismertük a Gift of Life program keretében. Tamás harmadik műtétje már sikeres volt és az édesapával folytatott későbbi levélváltásból megtudtuk, hogy azóta kitűnő eredménnyel elvégezte az első osztályt, szívesen forgatja a könyveket, sokat játszik testvéreivel és egy jó focimeccset semmi pénzért sem hagyna ki.

Még több történet a Gift of Life weboldalán