Skip to content Skip to footer

Kemikáliák

Ég a Föld tüdeje, emelkedik az átlaghőmérséklet, a folyóink, vizeink apadnak, egyre szennyezettebbek, a szervezetünk pedig már nem tud hova bújni a rengeteg kemikália, adalékanyag, tartósító- és vegyszer elől.

1. hét: Nézd át az otthoni tisztálkodási- és tisztítószereket!

Kérlek, keresd meg otthon a leggyakrabban használt tisztítószereket, kozmetikumokat és smink termékeket. Gyűjts össze és fényképezd le az alábbi termékeket és azok címkéjét, ahol az összetevőket olvashatod. Mosószer, mosogatószer, dezodor, tusfürdő, sminktermékek, tisztítószerek.

Keresd meg, hogy az egyes összetevők mit is jelentenek pontosan, milyen káros hatásai vannak az egészségre vagy a környezetre. Válassz ki egy-kettőt, amit a legaggályosabbnak találsz.

A feladat teljesítése

Fotózd le vagy írd le a termékek címkéjén található összetevőket, és nézz utána káros hatásaiknak!

2. hét: Válts le bizonyos termékeket!

A kihívás második hetében keressünk közösen olyan alternatívákat a leggyakrabban használt szerekre, melyek hatékonyságukban nem maradnak alul a jelenleg ismert és általatok is használt termékektől, azonban nem gyakorolnak káros hatást sem Rád, sem a családod többi tagjára, sem pedig a környezetünkre, nem mellesleg pedig pénztárca-kímélőbbek is. Arra ösztönözlek, hogy 2-3 eddig használt tisztítószert, takarítószert vagy kozmetikai terméket, higiéniai terméket válts le és próbálj ki alternatívákat. A Te döntésed, hogy melyek lesznek ezek a területek vagy szerek.

Alternatívák

A boltok polcain rengeteg ökotudatos vagy tudatosabb termék található, ezek közül is lehet válogatni, természetesen a címke tanulmányozása után, melyben nagy gyakorlatot szereztél az elmúlt héten, azonban könnyű szerrel készíthetőek otthon alternatívák is, melyek a leggazdaságosabbak. Nézz körül az alábbi webshopokban, a legtöbb hozzávaló beszerezhető mindegyiküknél:

Receptek

Citromsavas spray vízkőoldáshoz:
500 ml víz
2 evőkanál citromsav
esszenciális illóolaj (nem kötelező, de antibakteriális hatása lehet)

Ecetes spray vízkőoldáshoz:
⅔ rész víz
⅓ rész ecet
esszenciális illóolaj (nem kötelező, de antibakteriális hatása lehet)

Szappanos tisztító spray:
2 evőkanál fekete szappan
5 dl langyos víz
10-15 csepp illóolaj (opcionális)

A feladat teljesítése

Néhány fénykép feltöltésével mutasd be nekünk, hogy mit vásároltál vagy mit készítettél a második héten, esetleg honnan szerezted be őket. Mutasd be őket használat közben.

3.-4. hét: Folytasd!

Használd az elkészített vagy a boltból újonnan beszerzett tudatosabb szereket, tapasztalj, alakíts a recepteken, gyűjtsd össze, hogy hol tudtad beszerezni a szereket vagy hozzávalókat, készíts magadnak recept könyvet a bevált szerekről, és oszd meg azt a tapasztalatodat is, hogy mi az, ami egyáltalán nem vált be. Natúrkozmetikumok vásárlására például ajánljuk a Cremediq-et.

A feladat teljesítése

A 4 hét elteltével reményeink szerint legalább 1-2 eddig használt kemikáliának búcsút intesz, tudatosabban fogsz vásárolni, mert biztosak vagyunk abban, ha nem mindenféle kémiai elnevezések szerepelnének a címkén, hanem az, hogy károsítja a hormonrendszert, allergiás reakciót okoz, károsítja a talajvizet, akkor már nem is lenne olyan csábító leemelni őket a polcról.

Oszd meg velünk tapasztalataidat! Fogsz valamit a kihívás után is folytatni?