Skip to content Skip to footer

Öko-mozgás

A programunk alapvetése az, hogy mindazon emberi cselekvésekkel, melyekkel károsítjuk a saját egészségünket, károsítjuk a környezetünk egészségét is.

De mégis mi köze van a mozgásnak a klímavédelemhez? Nos, erre keressük a választ ebben a kihívásban.

Mindfullness

A mindfulness angol szót magyarra általában tudatos jelenlétként vagy éber figyelemként szoktuk fordítani, eredetileg azonban mindössze annyit jelent: ‘tudatosság’, ‘figyelem’. Alapvetően arra a folyamatra utal, amikor figyelmünket szándékosan és ítélkezésmentesen a jelen pillanatra, mozdulatra vagy tevékenységre összpontosítjuk és a pillanatnyilag észlelhető belső és külső tapasztalatokat tudatosítjuk magunkban. Példával megvilágítva mit jelent a mindfulness? Mondjuk elindulok egy sétára az őszi erdőben. Nem hagyom elkalandozni a gondolataimat, hanem tudatosan figyelek a falevelek ropogására a lábaim alatt, próbálok figyelni az erdő illatára, elképzelem, ahogy a levegő átjárja a tüdőmet, meglátok egy kis legyet, figyelem a mozgását, hallom a hangját, közben észreveszem, hogy a szél belekapott a hajamba. Giccsesen hangzik, de most nem ez a lényeg, hanem az, hogy a pillanatban van, ott, amit csinálsz és nem a jövő heti biosz témazárón agyalsz vagy azon, hogy mit vegyél fel a hétvégi buliba. Pillanatban lenni és megfigyelni, hogy mit érzünk, ez a mindfulness.

1. hét: Tudatos jelenléttel mozogj!

Az első héten arra kérünk, hogy ne csak mozogj, hanem tudatos jelenléttel mozogj. Ezen hét témája a séta. A legolcsóbb, mindig rendelkezésre álló mozgásforma. A kihívás teljesítésének első módja, hogy ezen a héten megteszel 40.000 lépést. Rengetegnek hangzik, de ez naponta kevesebb, mint 6000 lépést jelent.

Ha van lépésszámláló okosórád, azzal könnyen mérheted, de ha nincs ilyened, akkor se csüggedj, mert ha nálad van a telefon, az is tudja mérni a megtett lépéseket. Keresd meg benne ezt a menüpontot és hajrá.

Figyelj a környezetedre!

Séta közben arra kérlek, hogy tudatosan a sétára koncentrálj, ne a telódat nyomkodd közben, ne hallgass zenét, ne telefonálj, ne a teendőiden gondolkozz. Figyeld meg, hogy milyen idő van. Meleg vagy hűvösebb, fúj-e a szél, megfelelően öltözködtél-e fel, szorít-e a nadrág vagy kényelmetlen-e a cipő? Nyomja a lábadat? Napos oldalon sétálsz-e, hallod-e a madarakat vagy elnyomja őket a város zaja? Milyen autók közlekednek, érzed-e a kipufogó szagát, hányan ülnek az autóban, kik jönnek veled szembe, van-e telefon a kezükben, érzed-e az illatukat, amikor elhaladnak melletted? Van-e szemét az úton, vannak-e kukák, érezni a szagukat, amikor elhaladsz mellettük? Van-e kósza galamb a földön, csipeget-e valamit, fújja-e a fák leveleit a szél, átsüt-e rajtuk a napfény, hogy érzed magad? A lényeg a megfigyelés, hogy légy jelen a sétában.

A feladat teljesítése

Írd meg a séták végén a tapasztalataidat, hogy a hét végén tudd teljesíteni a kihívást és megírni nekünk néhány mondatban, hogy milyen tapasztalásaid voltak séta közben.

2. hét: Próbálj ki egy új sportot!

A heti kihívás második részében arra invitállak, hogy próbálj ki egy olyan mozgásformát, amit eddig még nem mertél vagy nem volt rá lehetőséged. Megint csak nem a pénzen múlik, ugyanis nagyon sok ember dolgozott azon, hogy már Szegeden is elérhetőek legyenek ingyenes, közösségi sportterek, kültéri edzőtermek.

Öko-pszichológia

Az Ökopszichológiai Intézet szerint az ember természettől való elidegenedése, a vele való természetes kötelék megszakadása kapcsolatba hozható a klímaválsággal, az ökológiai rendszerek összeomlásával, valamint az emberi psziché és az emberi társadalmak egyes zavaraival is.

Néhány mondatban foglald össze, hogy mivel foglalkozik az ökopszichológia. Ebből áll a kihívásod másik része. Hogyan kapcsolódnak a környezetvédelemhez?

A feladat teljesítése

Készíts képet a sportól, amelyet kipróbáltál, az ökopszichológiáról tanultakat pedig foglald össze írásban!

3. hét: Fuss!

A harmadik héten ismét egy kültéri mozgásra invitállak Téged. Arra kérlek, hogy a saját tempódban fusd körbe az újszegedi ligetet vagy a makkosházi Vértó körüli futópályát. Nem az idő számít, hanem az, hogy végig tudd futni. Közben gyakorold az első héten megtanult mindfulness technikákat. Milyen érzés futni, fáj-e a lábam a cipőben, felgyorsult-e a szívverésem, szomjas vagyok-e, izzadok-e, hogyan ér a bőrömhöz a ruha, ki fut velem szemben, milyen amikor megcsap a szél, érzem-e a víz illatát a Vértónál, hallom-e a járművek zaját a ligetben? Igazold a futást fényképekkel, esetleg track húzásával a térképen.

Ugyancsak plusz pontot kapsz a magaddal vitt futók száma után. El tudod csábítani az egész osztályodat? Vagy az egész családot?

A feladat teljesítése

Amellett, hogy fotókkal bizonyítod a futást, írd le a tapasztalataidat is róla, és arról, hogyan alkalmaztad a futás során a minfullness technikát!

4. hét: BMI, vérnyomás

Kalkuláld ki a BMI-det! Ez alapján melyik kategóriába tartozol? Orvosi segítség nélkül nem szabad messzemenő következtetéseket levonni ebből a számból, de jó iránymutatóként szolgálhat az elinduláshoz az egészség útján. Kérd meg szüleid vagy az iskolaorvost, gyermekorvost, hogy segítsenek megmérni a vérnyomásod. Bátrabbak megmérethetik az étkezés előtti vércukor szintjüket is, de erre nem kötelezünk senkit, viszont nagyon hasznos lehet. Mérd meg a pulzusodat a reggeli rohanásban, a suliba indulás előtt. Ha van okosórád, mérd meg többször is napközben a pulzusodat, a buszon, a suliban, edzés után. Írd le az eredményeket!

Fogadj örökbe egy fát!

A kihívás második része az, hogy fogadj örökbe egy fát erre a hétre. Ez a fa lehet bárhol, a játszótéren, a parkban, nagyszüleidnél, otthon a kertedben. Tölts időt a fáddal. Én azt javasolnám, hogy minden nap látogasd meg a fádat, ülj le mellé, tapintsd meg a törzsét, milyen érzés? Milyen illata van, milyen nekidőlni a hátaddal. Fogd meg a levelét, simítsd meg, szagold meg, csendesedj el. Milyen az illata, a tapintása, hogyan lengedezik a szélben, vannak-e rajta sérülések, másznak-e rajta bogarak, hangyák, hogyan nő ki a földből, kilátszik 1-2 gyökere? Mikor ültethették, ki ültethette, hány éves lehet, milyen a fajtája, lesz-e termése? A héten az egyik napon időzz el a fádnál legalább 30 percet. Ülj mellé és csináld meg a fentieket, próbáld elhelyezni őt a környezetvédelemben, gondold végig, hogy nap nap után milyen kemény feladatot végez a Föld védelme érdekében. Mérd meg újra a pulzusodat még az örökbefogadott fád mellett. Írd le!

A feladat teljesítése

Írd le a BMI-det, és jegyezd fel a vérnyomásodat különböző körülmények között: a reggeli rohanásban, az iskolában, közlekedés közben és a természetben töltött 30 perc után. Emellett fotózd le az örökbefogadott fádat!