Zabkása
Hozzávalók (1 adag):
3 evőkanál natúr zab (nem cukrozott zabpehely)
1 teáskanál chia mag (elhagyható)
1 marék apróra szelt fagyasztott gyümölcs vagy fél banán vagy alma
fahéj ízlés szerint
tej/növényi tej
A száraz hozzávalókat rakd egy kis forraló edénybe, öntsd fel annyi tejjel vagy növényi tejjel, hogy éppen ellepje, ezután kezd el melegíteni a tűzhelyen. Folyamatosan kavard, mert könnyen leragad. Néhány pillanat múlva (kb. 1 perc) már el is készült egy kis sűrű massza. Kapcsold ki alatta a tűzhelyet.
A zabkását rakd egy kis tálba és turbózd fel lekvárral, mogyóróvajjal, magokkal, gyümölcsökkel.
3 evőkanál natúr zab (nem cukrozott zabpehely)
1 teáskanál chia mag (elhagyható)
1 marék apróra szelt fagyasztott gyümölcs vagy fél banán vagy alma
fahéj ízlés szerint
tej/növényi tej
A száraz hozzávalókat rakd egy kis forraló edénybe, öntsd fel annyi tejjel vagy növényi tejjel, hogy éppen ellepje, ezután kezd el melegíteni a tűzhelyen. Folyamatosan kavard, mert könnyen leragad. Néhány pillanat múlva (kb. 1 perc) már el is készült egy kis sűrű massza. Kapcsold ki alatta a tűzhelyet.
A zabkását rakd egy kis tálba és turbózd fel lekvárral, mogyóróvajjal, magokkal, gyümölcsökkel.
Egyéjszakás kása alap
Hozzávalók (1 adag):
1 csésze apró szemű zabpehely
1 evőkanál chia mag
egy csésze növényi ital (zsírosabb kókusztejjel még krémesebb állagot érhetsz el)
Elkészítés:
Fogj egy befőttes üveget. Öntsd bele a zabpelyhet, a növényi tejet és a chia magot, majd jól keverd össze. Ezzel meg is volnánk a kása alapjával. Ezek után kedved szerint variálhatod a reggelidet
1 csésze apró szemű zabpehely
1 evőkanál chia mag
egy csésze növényi ital (zsírosabb kókusztejjel még krémesebb állagot érhetsz el)
Elkészítés:
Fogj egy befőttes üveget. Öntsd bele a zabpelyhet, a növényi tejet és a chia magot, majd jól keverd össze. Ezzel meg is volnánk a kása alapjával. Ezek után kedved szerint variálhatod a reggelidet
házi müzliszelet
Hozzávalók:
150g nagyméretű zabpehely
2 nagyon érett banán
60g olvasztott vaj (kókuszzsír)
60g cseresznye
150g nagyméretű zabpehely
2 nagyon érett banán
60g olvasztott vaj (kókuszzsír)
60g cseresznye vagy bármilyen gyümölcs olajos magvak
Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra. A banánt egy tányéron pépesítsd. A többi hozzávalót tedd egy tálba és jól keverd össze a pépes banánnal. A masszát egy kb 20x30cmes hőálló edénybe téve, sütőben 20-25 percig sütni. Ha kihűlt vágd 6 szeletre. Ezt a receptet is tudod variálni, alapanyagokat cserélgetni.
150g nagyméretű zabpehely
2 nagyon érett banán
60g olvasztott vaj (kókuszzsír)
60g cseresznye
150g nagyméretű zabpehely
2 nagyon érett banán
60g olvasztott vaj (kókuszzsír)
60g cseresznye vagy bármilyen gyümölcs olajos magvak
Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra. A banánt egy tányéron pépesítsd. A többi hozzávalót tedd egy tálba és jól keverd össze a pépes banánnal. A masszát egy kb 20x30cmes hőálló edénybe téve, sütőben 20-25 percig sütni. Ha kihűlt vágd 6 szeletre. Ezt a receptet is tudod variálni, alapanyagokat cserélgetni.
Hamis bundáskenyér
Hozzávalók és elkészítés:
2 tojás, 2 evőkanál útifűmaghéj, pici só. Minimális kókuszolajon palacsintasütőben ki kell sütni. Pár perc alatt elkészül. Én sok kis darabot szoktam készíteni, de szeletben is tökéletes. Útifűmaghéjat szintén a zabkásánál felsorolt helyeken könnyedén be is tudod szerezni.
2 tojás, 2 evőkanál útifűmaghéj, pici só. Minimális kókuszolajon palacsintasütőben ki kell sütni. Pár perc alatt elkészül. Én sok kis darabot szoktam készíteni, de szeletben is tökéletes. Útifűmaghéjat szintén a zabkásánál felsorolt helyeken könnyedén be is tudod szerezni.
Tojáskrém
Hozzávalók:
10 db tojás
1 gerezd fokhagyma
100 g szoba-hőmérsékletű vaj
1 ek mustár
3 ek majonéz
3 ek tejföl
só, bors
1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A tojásokat bő vízben 10 perc alatt keményre főzzük, majd kihűtjük és megpucoljuk. A sárgáját egy konyhai aprítógépbe tesszük a fokhagymával és a vajjal, majd krémesre zúzzuk. Egy tálba tesszük a sárgájás-vajas keveréket és hozzáadjuk a mustárt, a majonézt és a tejfölt. Sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a finomra vágott petrezselymet, majd a fehérjét is az aprítógépbe tesszük, morzsalékossá zúzzuk és azt is krémhez keverjük.
10 db tojás
1 gerezd fokhagyma
100 g szoba-hőmérsékletű vaj
1 ek mustár
3 ek majonéz
3 ek tejföl
só, bors
1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A tojásokat bő vízben 10 perc alatt keményre főzzük, majd kihűtjük és megpucoljuk. A sárgáját egy konyhai aprítógépbe tesszük a fokhagymával és a vajjal, majd krémesre zúzzuk. Egy tálba tesszük a sárgájás-vajas keveréket és hozzáadjuk a mustárt, a majonézt és a tejfölt. Sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a finomra vágott petrezselymet, majd a fehérjét is az aprítógépbe tesszük, morzsalékossá zúzzuk és azt is krémhez keverjük.
Csoda muffin
Hozzávalók:
300 g reszelt répa
300 g reszelt édesburgonya
300 g banán apróra szeletelve
mazsola vagy aszalt áfonya ízlés szerint
6 tojás
250 g liszt
1 csapott teáskanál sütőpor
3 evőkanál cottage cheese (Lidlben, Tescoban, Aldiban beszerezhető)
1 teáskanál méz
fahéj ízlés szerint
csipet só
Elkészítés:
Minden hozzávalót rakj bele egy tálba és keverd össze alaposan. Ezután 12 db muffin formába oszlasd el a keveréket. A tetejére 1-1 szelet banánt vagy szeletelt mandulát tehetsz, illetve lecsorgathatod egy kis mézzel. Ezután rakd 180 Celsius fokra előmelegített sütőbe és süsd 35 percig. Tűpróvál ellenőrizd, hogy elkészült-e.
300 g reszelt répa
300 g reszelt édesburgonya
300 g banán apróra szeletelve
mazsola vagy aszalt áfonya ízlés szerint
6 tojás
250 g liszt
1 csapott teáskanál sütőpor
3 evőkanál cottage cheese (Lidlben, Tescoban, Aldiban beszerezhető)
1 teáskanál méz
fahéj ízlés szerint
csipet só
Elkészítés:
Minden hozzávalót rakj bele egy tálba és keverd össze alaposan. Ezután 12 db muffin formába oszlasd el a keveréket. A tetejére 1-1 szelet banánt vagy szeletelt mandulát tehetsz, illetve lecsorgathatod egy kis mézzel. Ezután rakd 180 Celsius fokra előmelegített sütőbe és süsd 35 percig. Tűpróvál ellenőrizd, hogy elkészült-e.
Vegetáriánus lasagne
Hozzávalók:
spárga
újhagyma
cirtomhéj
250 g fagyasztott borsó
250 g fagyasztott zöldszemű lóbab
víz vagy alaplé
cottage cheese
200 ml habtejszín
Elkészítés:
Olívaolajat rakunk a serpenyőbe, belerakjuk a felszeletelt sprágát, ezután felszeleteljük az újhagymát is és belebobjuk. Reszelünk bele egy kis citromhéjat, majd öntjük a fagyasztott borsót és babot, majd beleöntünk 200 ml habtejszínt. Felöntjük egy kis vízzel vagy alaplével, és belerakunk egy dobot cottage cheese-t, amitől hihetetlenül krémes lesz. Miután megfőtt egy burgonyanyomóval összetörjük egy picit úgy, hogy maradjanak benne darabok. Ezután egy tűzálló tál aljába rakunk egy keveset, erre rakunk egy sorban lasagne tésztát és megszórjuk a tetejét parmezánnal, majd egy újabb sor keveréket, majd egy újabb sor tésztát, parmezánt egészen addig, amíg el nem fogy. A tetejére tészta kerüljön és egy kis cottage cheese-t keverjünk ki vízzel és locsoljuk a tetejére, majd azt még szórjuk meg még egyszer parmezánnal. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük körülbelül 8-10 percig.
spárga
újhagyma
cirtomhéj
250 g fagyasztott borsó
250 g fagyasztott zöldszemű lóbab
víz vagy alaplé
cottage cheese
200 ml habtejszín
Elkészítés:
Olívaolajat rakunk a serpenyőbe, belerakjuk a felszeletelt sprágát, ezután felszeleteljük az újhagymát is és belebobjuk. Reszelünk bele egy kis citromhéjat, majd öntjük a fagyasztott borsót és babot, majd beleöntünk 200 ml habtejszínt. Felöntjük egy kis vízzel vagy alaplével, és belerakunk egy dobot cottage cheese-t, amitől hihetetlenül krémes lesz. Miután megfőtt egy burgonyanyomóval összetörjük egy picit úgy, hogy maradjanak benne darabok. Ezután egy tűzálló tál aljába rakunk egy keveset, erre rakunk egy sorban lasagne tésztát és megszórjuk a tetejét parmezánnal, majd egy újabb sor keveréket, majd egy újabb sor tésztát, parmezánt egészen addig, amíg el nem fogy. A tetejére tészta kerüljön és egy kis cottage cheese-t keverjünk ki vízzel és locsoljuk a tetejére, majd azt még szórjuk meg még egyszer parmezánnal. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük körülbelül 8-10 percig.
Tökös rizottó
Hozzávalók:
főzőtök vagy cukkini
60 g vaj
olívaolaj
rizottórizs
1 fej hagyma
1 csokor kapor
500 ml víz vagy alaplé
200 g mascarpone
100 ml tejszín
fél citrom leve
100 g parmezánsajt
Elkészítés:
A tököt vagy cukkinit legyaluljuk vagy alma reszelőn lereszeljük. A vajat egy edényben felolvasztjuk és löttyintünk hozzá egy kis olajat. Amikor felforrósodott, hozzákeverjük a finomra vágott hagymát és a kapor szárát. Néhány percig kavargatjuk, sózzuk, borsozzuk. Beleöntjük a rizst és üvegesre pirítjuk, A forró alaplevet több részletben adjuk hozzá, mindig csak egy-egy merőkanállal, és hagyjuk, hogy beszívja a rizs, mielőtt hozzáadjuk a következő kanállal. Végig óvatosan kevergetjük, krémesítjük, amíg a rizs meg nem fő (al dente nem lesz). Ha elértük ezt az állapotot, akkor hozzáadjuk a mascarponét és tejszínt, majd ha újra felforrt, belerakjuk a gyalult tököt vagy cukkinit, a citrom levét és az apróra vágott kaprot. Miután kikapcsoltuk alatta a tűzhelyet, reszelünk bele parmezán sajtot.
főzőtök vagy cukkini
60 g vaj
olívaolaj
rizottórizs
1 fej hagyma
1 csokor kapor
500 ml víz vagy alaplé
200 g mascarpone
100 ml tejszín
fél citrom leve
100 g parmezánsajt
Elkészítés:
A tököt vagy cukkinit legyaluljuk vagy alma reszelőn lereszeljük. A vajat egy edényben felolvasztjuk és löttyintünk hozzá egy kis olajat. Amikor felforrósodott, hozzákeverjük a finomra vágott hagymát és a kapor szárát. Néhány percig kavargatjuk, sózzuk, borsozzuk. Beleöntjük a rizst és üvegesre pirítjuk, A forró alaplevet több részletben adjuk hozzá, mindig csak egy-egy merőkanállal, és hagyjuk, hogy beszívja a rizs, mielőtt hozzáadjuk a következő kanállal. Végig óvatosan kevergetjük, krémesítjük, amíg a rizs meg nem fő (al dente nem lesz). Ha elértük ezt az állapotot, akkor hozzáadjuk a mascarponét és tejszínt, majd ha újra felforrt, belerakjuk a gyalult tököt vagy cukkinit, a citrom levét és az apróra vágott kaprot. Miután kikapcsoltuk alatta a tűzhelyet, reszelünk bele parmezán sajtot.
Izraeli lecsó
Hozzávalók:
½ fej vöröshagyma (120 g/fej)
3 gerezd fokhagyma
2 - 3 ek olívaolaj
1 db chilipaprika
só, bors
1 tk római kömény
1 tk fűszerpaprika
1 db kaliforniai paprika
1 db padlizsán
1 konzerv darabolt paradicsom (600 g-os kiszerelés)
4 szál petrezselyemzöld
4 db tojás
Elkészítés:
A shakshukához a vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, és egy sütőbe rakható serpenyőben közepes lángon az olajon üvegesre pirítjuk. Mehet rá az apróra vágott chilipaprika, só, bors, római kömény és fűszerpaprika. A kaliforniai paprikát és a padlizsánt is kisebb kockákra vágjuk, és ezt is az alapra dobjuk, majd 4-5 percig még pirítjuk a fűszerekkel. Ráöntjük a paradicsomkonzervet, és még kb. 10 percig főzzük az alapot. Ezután beletépkedjük a petrezselymet, ráütünk 4 db tojást, majd 180 fokos sütőben 10 percig sütjük. Miután kivettük a sütőből, megszórjuk még egy kevés friss petrezselyemmel.
½ fej vöröshagyma (120 g/fej)
3 gerezd fokhagyma
2 - 3 ek olívaolaj
1 db chilipaprika
só, bors
1 tk római kömény
1 tk fűszerpaprika
1 db kaliforniai paprika
1 db padlizsán
1 konzerv darabolt paradicsom (600 g-os kiszerelés)
4 szál petrezselyemzöld
4 db tojás
Elkészítés:
A shakshukához a vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, és egy sütőbe rakható serpenyőben közepes lángon az olajon üvegesre pirítjuk. Mehet rá az apróra vágott chilipaprika, só, bors, római kömény és fűszerpaprika. A kaliforniai paprikát és a padlizsánt is kisebb kockákra vágjuk, és ezt is az alapra dobjuk, majd 4-5 percig még pirítjuk a fűszerekkel. Ráöntjük a paradicsomkonzervet, és még kb. 10 percig főzzük az alapot. Ezután beletépkedjük a petrezselymet, ráütünk 4 db tojást, majd 180 fokos sütőben 10 percig sütjük. Miután kivettük a sütőből, megszórjuk még egy kevés friss petrezselyemmel.