Skip to content Skip to footer

Energia-nyomozó

Ebben a kihívásban arra invitálunk Téged, hogy megismerd az energiaforrásokat, otthon felkutasd azokat az eszközöket, melyek energiát fogyasztanak és megnézzük, mit tehetünk globálisan és mit tehetünk egyénileg azért, hogy csökkentsük a Földre gyakorolt káros hatásait az energia-előállításnak.

Energia a mindennapokban

Az energia a mindennapjaink része: energiával fűtjük a lakásokat, házakat, iskolákat, áruszállításhoz használjuk, energiával működtetjük a gépeket, járműveket. Az emberiség leggyakrabban a hőenergiát és az elektromos energiát használja. Ezeket az energiákat jórészt nem megújuló energiaforrásból állítják elő. Minden család havi kiadásainak egy részét a közüzemi számlák teszik ki. Ezek közé tartozik a villanyszámla, a fűtésszámla, a víz- és a csatornadíj.

Ha azt szeretnénk, hogy ezek a költségek minél kisebbek legyenek, takarékoskodnunk kell! Ne pazaroljunk: feleslegesen ne fogyasszuk a vizet, áramot, fűtőanyagot! Takarékoskodásunk nemcsak a pénztárcánkat kíméli, hanem a környezetünket is! Egész Földünkre kihat a környezetszennyezés, amit például a villamosenergia előállítása okoz.

1. hét: Energiafogyasztók

Az első héten az a feladatod, hogy a vedd számba, hogy milyen energia fogyasztó berendezések vannak az otthonotokban. Csoportosítsd őket aszerint, hogy nélkülözhetetlenek-e egy komfortos élethez vagy pusztán kényelmi, szórakozást támogató funkciót töltenek-e be. Légy alapos! Az egyértelmű energiafogyasztókon túl gondoltál-e például az elemmel működő órára, elemes gyertyákra, kapucsengőre, esetleg az esti jelzőfényekre, szekrényvilágításra?

Vezesd fel azokat az eszközöket, melyek már jelenleg is valamilyen alternatív energiaforrásból származó energiát használnak, például napelemes kültéri világítás, szélforgó, stb.

2. hét: Megújuló energia

A fűtéshez, világításhoz, háztartási gépeink működéséhez, vízmelegítéshez, mosáshoz, főzéshez energiára van szükség. Az energiaigényünket különböző energiaforrásból fedezhetjük. A gépek működéséhez, a világításhoz feltétlenül elektromos energia kell. Az energia kétféle forrásból érkezhet. Lehet NEM MEGÚJULÓ energiaforrás és MEGÚJULÓ energiaforrás.

A héten az a feladatod, hogy járj utána, és nyomozd ki, hogy mit jelent ez a két dolog és mik a jellemzői, mik tartoznak az egyes kategóriákba.

feladat teljesítése

A kihívást ezen a héten úgy tudod teljesíteni, hogy összeírsz nem megújuló és megújuló energiaforrásokat, ezután pedig leírod a legfontosabb különbségeket a kettő között.

3. hét: Változtassunk!

Ezen a héten arra kérünk téged, hogy apró lépéseket tegyél az energia-megtakarítás érdekében. Rendezd át a szobád például úgy, hogy az asztalod az ablak előtt legyen, vagy áramtalanítod a nem használt eszközeidet. Az alábbiakban adunk néhány tippet!

tippek

- Használjuk ki a természetes fényt! Tegyük az íróasztalt az ablak közelébe, így később kell majd felkapcsolni a lámpát!
- Kerüljük a légkondicionáló használatát, csaknem négyszer annyi energiát igényel, mint a fűtés!
- Fűtési szezon kezdetén a radiátorokat légtelenítsük, hogy azok hatékonyabban melegítsenek!
- Ha 1 °C-kal alacsonyabb a szoba hőmérséklete, az 5−6% energiamegtakarítást jelent. A szobákban 20 °C is elegendő.
- A szórakoztató elektronikai eszközöket áramtalanítsuk, amikor nem használjuk.
- Ha huzamosabb ideig vagyunk távol a számítógéptől, kapcsoljuk ki a gépet és a monitort is!
- Sokan a mobiltöltőjüket is úgy használják, hogy folyamatosan be van dugva a konnektorba. Egy laboratóriumi mérés szerint a mobiltelefon-töltők átlagos teljesítménye készenléti állapotban 0,13 W.
- Ha kevesebbet használod a telefonodat, kevesebbet fogyaszt, szóval kevesebbszer kell tölteni.

Feladat teljesítése

A kihívást úgy tudod teljesíteni ezen a héten, ha fényképekkel illusztrálod, hogy a fenti felsorolás szerint például átrendezted a szobádat és az ablakhoz raktad az asztalodat. Természetesen kérünk egy előtte-utána fotót, hogy lássuk, eredetileg máshol volt az asztal.

A kihívás teljesítésének második lépése, hogy megnézed a telefonodon vagy tableteden, hogy mennyit használtad az elmúlt héten. Ehhez nem kell külön applikáció, ezt minden eszköz méri. Úgy írd be az eszköz keresőjébe, hogy képernyőidő. Biztosan lesz rá találat. A teljesítéshez csinálj egy képernyőfotót, amin látjuk a múlt heti használatot. Ha képernyőidődet soknak találod, próbálj meg rajta csökkenteni!

4. hét: Takarékoskodj tovább!

Ezen a héten folytatjuk a takarékoskodást, de már az egész otthonodban. Például kérd meg anyukádat vagy azt a személyt, aki a mosásokat intézi nálatok, hogy a Te ruháidat ne rakja be a szárítógépbe, hanem száradjon meg a szobában kiterítve vagy a szabad levegőn, ezzel is spórolva a szárítógép energiafelhasználásán.

Ha szoktál kádban fürdeni, arra kérlek, hogy dugd be a dugót, de ne engedd tele vízzel, hanem zuhanyozz le. Nézd meg, hogy a zuhanyzás végeztével meddig telt meg a kád. Ha számításaim nem csalnak, kevesebb vízzel oldja meg az ember a zuhanyzást, mint a fürdést. Ha nem szoktad elzárni a vizet fogmosás közben, dugd be a mosdókagyló dugóját és a fogmosás végeztével nézd meg, hogy mennyi vizet fogyasztottál el teljesen feleslegesen, miközben ezt meg is spórolhattad volna, ha elzárod a vizet minden alkalommal. Írd meg a tapasztalataidat. Iktass be egy estét, amikor nem tv-t néz a család, hanem közösen társasoztok. Kérünk egy fotót! Ugye, hogy a legjobb programokhoz nincs is szükség feltétlenül áramra?

Tégy egy újabb próbát a képernyőidővel, ismét állítsd fel magadnak a múlt héten kitűzött célt, ezen a héten már ügyesebb leszel, hidd el.

Elektronikai hulladék

Szedd össze otthon az elektronikai hulladékot, régi telefon, töltő, tablet, régi mikró, régi vízforraló, nem használt vasaló, a szekrény mélyén lapuló elektromos fogkefe, kimerült elemek. Kérd a szüleid segítségét, hogy melyek azok, amiktől megválhattok. Nézz utána, hogy hol lehet elektronikai hulladékot leadni és vigyétek el együtt. Miért fontos, hogy leadjuk az elektronikai hulladékot?

Mindenképpen kérd a szüleid segítségét, anélkül ne dobj ki semmit, hogy ők ne tudnának róla, mert a régi telefonokon és tableteken, laptopokon is lehetnek értékes dokumentumok, családi fotók, ami nem lenne szerencsés, ha idegen kezekbe kerülne.

feladat teljesítése

A kihívást ezen a héten úgy tudod teljesíteni, ha csatolod a képernyőidőről szóló képet, fényképet a száradó ruhákról, szöveges igazolást a tapasztalataidról a fürdővíz mennyiségével kapcsolatban, és a táblázatba felsorolva néhány helyet, ahol elektronikai hulladékot lehet leadni a környezetedben. Ha le is adtál, akkor mindenképp fotóval igazold.