Skip to content Skip to footer

Vegetáriánus / vegán életmód

Egyre több természetes élőhelyet áldozunk be az állattenyésztés érdekében: ma már ott tartunk, hogy a Föld szárazföldi területeinek 26%-át szarvasmarhák legeltetésére, vagy takarmánytermesztésre használják. Ezen kihívás keretében megnézzük, hogy nem is olyan nehéz csökkenteni az állati eredetű termékeket a mindennapi étkezésünkben.

Miért lehet káros a túlzott húsfogyasztás?

A húsipar egy hatalmas iparággá nőtte ki magát. A húsáért nevelt állatok tömege ma már nagyobb, mint a Földön élő összes emberé, és tízszerese a vadon élő állatok súlyának. Számuk megháromszorozódott az elmúlt évtizedekben, miközben a vadon élő állatok állománya egészen elképesztő mértékben, 60%-kal csökkent.

Az Amazonas-medence mostani ökoszisztémájának összeomlása egy bármi mással összehasonlíthatatlan éghajlati katasztrófa lenne, hiszen a kimagaslóan legnagyobb szárazföldi széngyűjtőről van szó: az esőerdő visszaszorulásával évente több milliárd tonna üvegházhatású szén-dioxid szabadulna fel, illetve maradna a levegőben. A legnagyobb esőerdő megmentése így az egész emberiség számára is létfontosságú.

Világos, hogy hosszú távon nem fogunk tudni ilyen mennyiségű húst termelni, mint most. De akkor mennyi az, amit le tudunk faragni a húsfogyasztásunkból? Hogyan befolyásolná ez az étrendünket? Milyen egészségkárosító hatása van a túlzott húsfogyasztásnak, illetve a nagyipari állattartásnak mik a veszélyei az egészségünkre nézve?

1. hét: Cserélj le egy étkezést!

Az első héten arra kérünk, hogy egyetlen étkezést cserélj le azok közül, amikor fogyasztasz egyébként húst vagy állati eredetű terméket, húsmentes vagy vegán opcióra. Számoljunk előtte egy kicsit.

Sokan azt mondják, hogy nem tudnak meglenni hús nélkül, nekik aztán szükségük van húsra. Nos, egy héten, ha naponta legalább háromszor étkezel, akkor összesen 21-szer eszel. 21 étkezésből egyetlen egy étkezést kérek most Tőled. Ugye, nem is olyan vészes?

Legyen ez az egy étkezés most egy REGGELI. Szabadon döntheted el, hogy melyik nap legyen ez.

figyelem!

Természetesen nem arra kérünk, és nem is buzdítanánk arra soha, hogy a kihívás időtartama alatt hagyj el minden állati eredetű terméket, mert a kiegyensúlyozott táplálkozásnak van a legpozitívabb hatása az egészségünkre, azonban segítséget nyújtunk ahhoz, hogyan tudod ésszerűen kipróbálni a vegetáriánus vagy vegán táplálkozást, és a kihívásnak köszönhetően fel tudod mérni azt is, hogy hány étkezésben hagynád el szívesen a húst, netán minden állati terméket, mely számodra még fenntartható és be tudod illeszteni könnyedén a mindennapjaidba.

Feladat teljesítése

A vegán recept elkészítése mellett arra kérünk, az első héten járj utána jobban annak is, hogy mi a kapcsolat az állattenyésztés és az erdőirtások között és miért káros ez a környezetünkre nézve. A kihívás teljesítésében arra kérünk, hogy néhány mondatot írj le saját szavaiddal az olvasottakból, ami a leginkább aggályos vagy szomorú szerinted.

2. hét: Cserélj le két étkezést!

Talán nem fogsz meglepődni, ha azt mondom, ezen a héten már 2 étkezést cserélj le vegetáriánus vagy vegán opcióra. Az egyik legyen ismét a reggeli, a másik pedig legyen egy vacsora.

A kihívás teljesítése ezen a héten is szintén két lépésből áll. Egyrészt kérünk szépen egy fotót az elkészített 2 étkezésről, valamint most is arra kérünk, hogy mélyedj el szakmai cikkekben a témához kapcsolódóan. Ezen a héten nézzük meg, mit is jelent az ipari állattartás és milyen módon tartják, nevelik ott az állatokat. Igazold az olvasottakat az első héten kért módon.

Tudatos vásárlás

Tudatosabb vásárlási és étkezési szokásokkal egyéni szinten is sokat javíthatunk a helyzeten. Először is érdemes a hazai gyümölcsöket és zöldségeket választani. Ezzel nemcsak támogatjuk egy adott ország termelőit, de a fogyasztásunkkal a környezetet kíméljük, mivel ebben az esetben nincs szükség arra, hogy a gyümölcsök és zöldségek nagy távolságokat utazzanak az asztalunkig. Ugyanezen megfontolásokból érdemes előnyben részesíteni az idénygyümölcsöket és -zöldségeket. Ha vásárolunk, akkor pedig – az árkülönbség ellenére – válasszuk az ökológiai gazdálkodásból, biotermelésből származó termékeket. Mindezekkel együtt törekedjünk a kiegyensúlyozott étrend megválasztására és a lehető legkörnyezetkímélőbb élelmiszer megvásárlására. A mérsékeltebb húsfogyasztással szintén tudjuk kímélni a környezetünket.

Feladat teljesítése

Fotózd le, milyen ételeket készítettél, és írásban foglald össze nekünk, milyen új dolgokat tudtál meg a vegetáriánus / vegán étkezés és a környezetvédelem kapcsolatáról!

3. hét: Cserélj le három étkezést!

A döntés a Tied, hogy melyek lesznek ezek az étkezések. Válogass a receptek között vagy nézz szét szakácskönyvekben vagy az interneten. Rengeteg jó ötletet találsz például a streetkitchen.hu-n, akiknek YouTube csatornájuk is van, illetve ha angol nyelvű tartalmakat is fogyasztasz, meleg szívvel ajánlom Jamie Oliver vegetáriánus ételeit a YouTube-on. Igazold a már megszokott módon, fényképekkel, videókkal az elkészített fogásokat.

Olvass még többet!

A kihívás második része pedig ismét egy kis háttértudás begyűjtése. Igazold az olvasottakat az előző hetekben kért módon. Merüljünk el ezen a héten az antibiotikumokkal, hormonokkal kezelt húsok világában, valamint az ökológiai állattartásban. Íme néhány példa, de szörfözz Te is kedvedre, mi is szívesen tanulunk Tőled.

Feladat teljesítése

A feladat teljesítése ezen a héten is a már megszokott módon zajlik: fotózd le az ételeket és írj beszámolót a tanultakról!

4. hét: Cserélj le négy étkezést!

Kihívásunk záró hetében arra kérünk, hogy immáron négy étkezést eszközölj ezen a héten úgy, hogy nincs benne hús, vagy állati eredetű termék. Igazold a szokott módon, illetve merüljünk el abban, hogy miért fontos a zöldség-és gyümölcsfogyasztás, mi a különbség a vegetáriánus és a vegán táplálkozás között, és igazold a kutatásodat a megszokott módon, saját szavaiddal, néhány mondatban.

Olvasnivalók

Ismét néhány segítségül szolgáló linket osztunk meg veled, hogy el tudj indulni a témában.

Feladat teljesítése

A feladat teljesítése ezen a héten is a már megszokott módon zajlik: fotózd le az ételeket és írj beszámolót a tanultakról!

Véget ért 4 hét, köszönjük, hogy velünk voltál. Reméljük, ráébredtél Te is és esetleg a családod is, hogy nem is olyan nehéz beiktatni több zöldséget és gyümölcsöt az mindennapi étrendbe. A szakmai kutakodás pedig reményeink szerint segített abban, hogy el tudd helyezni a témakört a klímavédelem fontosságának szempontjából is. Minden összefügg mindennel. Ne felejtsd el az elmúlt négy héten szerzett tapasztalataidat, vidd tovább magaddal a kritikus gondolkodást és a recepteket, amik beváltak Neked és folytasd tovább a kísérletezést.